Harmonie

Onze harmonie is ontstaan in 1870 en kent een lange traditie van zowel concert- als marsoptredens. In 1973 werd de jeugdharmonie Mortsella opgericht die 4 jaar later reeds nationaal kampioen werd. Eind jaren ‘90 begon de harmonie zich op 2 disciplines te concentreren. Enerzijds werden jaarlijks ambitieuze concertprojecten op touw gezet, dit in samenwerking met diverse koren en componisten.

Onder meer het concert “Wings” in samenwerking met Piet Swerts (op piano) staat zowel bij muzikanten als publiek in het geheugen gegrift. Anderzijds werd de traditie van marsoptredens heropgerakeld, hetgeen resulteerde in enkele zeer succesrijke optredens tijdens onder meer het Izegems Herfstfestival (waar de eerste prijs weggekaapt werd), Bandshow Oostende, de Fedekam Taptoe op de Burg te Brugge en de Internationale Taptoe op de Grote Markt van Brussel. Voortvloeiend op de golf van succes werd tot tweemaal toe ook de eigen Flanders Indoor Taptoe georganiseerd.

Vandaag telt onze vereniging een 110-tal leden, verdeeld over de harmonie onder leiding van Hannes Vanlancker, de jeugdharmonie onder leiding van Michiel De Jaeger en de drumband onder leiding van Wannes Defraye. De laatste jaren koos onze harmonie telkens voor een jonge, ambitieuze dirigent, waar we reeds enkele zeer mooie projecten mee gerealiseerd hebben.


Onder leiding van Aäron Eggermont brachten we in 2012 ‘The Armed Man’ in samenwerking met koren van Moorsele, Gullegem en Rollegem. We deden ook enkel buitenlandse uitstappen, zoals onze deelname aan de Temaward showwedstrijd in Venlo, en in 2014 trokken we met de harmonie naar Schladming om deel te nemen aan het Mid Europe Festival. 

Sinds 2016 staat de harmonie onder leiding van Hannes Vanlancker en hij zorgde meteen voor een eerste mooi project. In samenwerking met een aantal fantastische zangers brachten we in het najaar van 2016 het entertainmentconcert ‘Let Me Entertain You’. 

Deze zomer vertrokken we ook, sinds lange tijd, nog eens met zijn allen op repetitieweekend ter voorbereiding van onze deelname aan de evaluatieconcerten van Vlamo. Daar haalden we een eerste prijs cum laude in de ere-afdeling!

Repetitiemoment:
Elke zaterdag van 18u30 tot 20u30 in O.C. de Brouwerij, Ieperstraat 32 in Moorsele.

Vereisten:
Minimum niveau Middelbare 2 aan de academie

Hannes Vanlancker


Hannes Vanlancker startte zijn muziekstudies in het JMA Pro Musica Tielt bij Gilbert Hinnekint en Joris Bouckaert. Later studeerde hij piano en hoorn aan de Academie voor Muziek en Woord te Tielt. In de zomervakanties van 2003 tot 2005 volgde hij compositiestages bij Wim Henderickx en Diederik Glorieux (Musica, Neerpelt).

Hannes behaalde zijn bachelor muziektheorie en master muziekpedagogie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Tijdens die opleiding volgde hij ook compositie bij Wim Henderickx en HaFaBra-directie bij Dirk De Caluwé, Steven Verhaert en Jan Hadermann. In 2013 behaalde hij ook z’n masterdiploma HaFaBra-directie.

Zijn compositie 'Trots' voor blazersensemble kreeg een plaats in de finale van de compositiewedstrijd 'Op weg naar het nieuwjaarsconcert 2006', van het Nederlands Blazersensemble, in samenwerking met VARA. 'Trots' werd uitgevoerd in concertzalen in Oisterwijk, Tilburg en Utrecht.

Hannes werd door VerDi genomineerd voor Jonge Componist van het Jaar 2006 en in 2008 werd hij laureaat van de VerDi keurmerk compositiewedstrijd met zijn werk 'Mijn Droom' voor dwarsfluit. -- In juli 2006 kreeg hij de opdracht van Stad Tielt om 2 werken te schrijven in samenwerking met choreograaf Filip Van Hulle voor het muziek- en dansproject 'Amuzans' dat plaatsvond in oktober 2006. Zijn werk 'In het park' voor bariton en piano in première in opdracht van Lions Club Tielt (2010).

Hij was als componist/coach verbonden aan kindertheaterproducties voor het Spinrag muziekfestival Kortrijk (2010 en 2012). Tijdens zijn studies aan het conservatorium droeg hij 'Fragments' voor harmonieorkest op aan zijn docenten, vrouw en zoon (2010). Het werk werd gecreëerd door het Harmonieorkest van de Conservatorium te Antwerpen. ‘Sinfonietta no. 1’ (2014) werd gecomponeerd voor Concertharmonie Crescendo Bissegem en dirigent Alain Verhoeven. 

Naast het componeren was Hannes dirigent van jeugdharmonie The Young Ones, Tielt, Roeselaars Jeugdensemble, Concertharmonie Crescendo Bissegem, Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden Hooglede-Gits en assistent-dirigent bij Koninklijk Koor en Orkest Zanglust Tielt. Sinds 2016 is hij dirigent bij Concordia Kunst naar Vermogen Moorsele. Hij werd vorig jaar nog geselecteerd om deel te nemen aan ‘Life Long Learning International  in den Haag.

Hij is ook lid van de stuurgroep orkest Vlamo West-Vlaanderen, een adviesorgaan voor de Raad van Bestuur van Vlamo West-Vlaanderen.

Hannes is beroepshalve docent muziek in de leerroutes werkplekleren en afstandsonderwijs aan de VIVES hogeschool en muziekgraveur voor uitgeverij Hal Leonard MGB.